Fitoterápia

Fitoterápia 

Biztosíthatlak, nincs olyan fitoterapeuta aki ismerne betéve minden gyógynövényt, hiszen az egész világon több mint 12 000 fajta gyógynövényt számlálnak, de hazai viszonylatban színte 330-350 gyógynövény fellelhető, megtalálható, ami lényegesen leszűkíti a kört. :)Minden népnek megvannak a saját területén fellelhető gyógynövényei, ami az adott légkörhöz, adott talajon teremtődtek. A régi időkben szájhagyomány útján terjedt a gyógynövényekről való tudás továbbadása, ma már az interneten több ezer dokumentált gyógynövényről kaphatunk képet,  hivatalos kutatások bizonyítják hatásukat. 

A gyógynövény hatóanyaga komplex módon fejti ki hatását, ezzel teljes körű terápiás hatás érhető el. A növények különböző részeinek különböző hatása lehet, a herbalizmus a teljes növény hatásrendszerével foglalkozik. A teljes növény értéke több, mint csak a levelei, csak a szárai, vagy csak a gyökerei hatóanyagai. A legtöbb gyógynövény specifikus hatást gyakorol egy-egy szervrendszerre és bizonyítottan alkalmasak betegségek kezelésére.

A gyógynövénykészítmények tápanyagot nyújtanak, erősítenek, segítik az emésztőrendszer működését, némelyek gyorsítják az ételek feldolgozását, vagy a tápanyagok felszívódását javítják. A szervezetnek oxigénre van szüksége, hogy jól működjön. Vannak olyan gyógynövények, melyek hatóanyagai ellazítják a légzőszervrendszert, vagy a légzés serkentésével segítheti azt. Vannak növények, melyek a vér áramlását, a keringési rendszert segítik, vagy a szívet serkentik hatékonyabb működésre. Vannak amelyekkel épp az ellenkezőjét érhetjük el, lazítják az artériás izmokat, így csökkentve a vérnyomást.

Sok gyógynövény segíti a szervezetet, hogy minnél hatékonyabban tudjon ellenállni a különféle testi, szellemi és érzelmi igénybevételnek és megterhelésnek. A jó egészség a kiegyensúlyozott idegrendszertől függ. Néhány gyógynövény az ember alkalmazkodàsàt segíti, együttműködve az egészséget fenntartó élettani folyamatokkal. 

Legyen az ételed és a gondolataid a gyógy-szered! 

Tudnod kell, a szervezetednek nem lesz mindig szüksége gyógynövényekre. Használhatók megelőzésképpen, tisztitókúraként, gyógyulásra, de nem árt, ha már elérted a megfelelő vagy nevezzük így, tökéletes egészséges szintedet, hagyj szünetet. Hiszen a teljesen egészséges szervezetnek (ami igenis elérhető), nincs és nem lesz szüksége, a növényi hatóanyagokra, saját egészséges immunrendszere fogja  szinten tarti az egészséges állapotot. De amíg ezt nem érted el, addig a helyes táplálkozás mellett nagy segítséget fognak nyújtani neked a kùrában a megfelelően összeválogatott gyógynövények is. 

Ahhoz, hogy a gyógynövények hatóanyagaihoz megfelelően hozzáférjünk, nem mindegy hogyan és mennyi ideig kíszítjük el teáinkat.


A gyógynövények kiválasztásánál a fő szempont az volt, hogy az itthon termő vagy legalábbis könnyen beszerezhető növények hatásairól röviden tájékoztassalak téged. Igenis fontos tudni mindenkinek, hogy a fűszerekkel csínnyán kell bánni, nem csak különleges ízük van, de az egészségre gyakorolt hatásuk is jelentős. 

Néhány gyógynövény része (pl. termése, levele, gyökere) vagy teljes egésze mérgező, ezért vagy nagyon kis mennyiségben vagy egyátalán nem használják gyógyításra.

Figyelem!

A gyógynövények vagy gyógynövényekből előállított gyógy hatású szerek nagyon hatásosak, ha nem megfelelően adagolod, akár súlyos problémákat is okozhatnak szervezetedben, ezért mindig fontos a teakeverékek megfelelő adagolása. Számos  gyógyító növényről kimutatták, hogy gyógyszerek mellett használva veszélyes lehet, nagymértékben gyengíthetik esetleg felerősíthetik hatásukat. Ha bármikor azt tapasztaljuk, hogy egy gyógynövényre rosszul reagál a szervezetünk, azonnal hagyjuk abba a szedését. Mértékkel használd a teakeverékek összetevőit, ha teheted, kérd ki fitoterapeuta véleményét! 

Ha szaküzletben vásárolod a gógynövényt nem kell aggódnod, de ha magad szeded, biztosnak kell lenned abban, hogy tényleg a megfelelő gyógynövényt gyűjtötted be, nem pedig csak valami hasonlót! 

Forrázat

A gyógynövény finom részeiből virágszírmokból, levelekből készűl. A legegyszerűbb módja, hogy kinyerjük a gyógynövényből a hatóanyagot. Tegyünk egy szűrőt a csészére. Tegyünk 1-2 teáskanál gyógynövényt vagy gyógynövénykből álló keveréket a szűrőbe. Öntsünk rá egy csésze frissen forralt vizet. Fedjük le a csészét és hagyjuk állni 5-10 percig. Távolítsuk el a szűrőt és kortyolgassuk el lassan, még frissen. Szűrő nélkül is bele teheted a csészébe a gyógynövényt, hiszen pár perc múlva  leülepszik majd az aljára és így is kortyolgathatod belőle. Egészségedre! :)

Főzet

Ahhoz, hogy a gyógynövény szívósabb részeiből, mint pl. gyökerekből , fakérgekből, àgakból, bogyókból kinyerjük a gyógyítóató hatóanyagokat, erőteljesebb eljárásnak kell kitenni a gyógynövényt, mint a forrázat. A főzet ezeknek a szívósabb részeknek vízben való lassú főzésével készül. Felhasználható friss vagy szárított növény, mind a két félét fel kell törni vagy darabolni apróra. Tegyük a szárított vagy friss gyógynövényt egy nyeles edénybe, 20-40 g-ot kb 0,75 l hideg vízzel öntsük le. Tegyük fel főni, forrástól számított 20-30 percig főzzük. Tegyük csészébe, frissen, melegen, lassan kortyolgassuk. A megmaradt mennyiséget szűrjük le és tehetjük hűtőbe is. Csak ne feledkezzünk meg róla. Másnap is nyugodtan fogyaszthatunk belőle, de ne tartsuk 24 óránál tovább. Főleg nyáron lehet kellemes a teát hűtve fogyasztani, de a friss meleg vagy langyos teát részesítsük mindig előnyben. Egészségedre! :)

Tevékenységeink

Anti-Stress Massage

izomlazítás,   stressz- és blokkoldás,   harmonizálás,   energetizálás,   relaxálás, sportsérülések utáni mozgást elősegítő masszázsGyere el az Allee üzletházban található Gilda Maxba, és feloldjuk a problémádat!Bejelentkezés:     +36...
Teljes cikk

Szabóság, ruhaipari szolgáltatások

Zakó, blézer, nadrág, szoknya, kabát, mellény, dzseki alakítás, javításrövidítések, aljafelhajtások, ujja rövidítések, leengedésekszűkítések, bővítések, formára igazításokcipzárcsere, cipzárjavítás,béléscsre, bélésjavítás, téliesítésfarmer stoppolás, foltozásSzabóságunk megalapítása az 1920-as...
Teljes cikk

Önálló termékforgalmazásaink

MaltoVit:   Hazai fejlesztésű (OSEI) szénhidrát por sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek. Új korszak az energiapótlásbanGelenk Nahrung:Professzionális humán ízületi tápszer azoknak, akik a megoldást keresik. Cukorbetegek is fogyaszthatják!
Teljes cikk